Biografija Nebojša Buhin Nebo

Nebojša Buhin Nebo rođen je u Bjelovaru gdje i danas živi. Do sada je objavio 8 albuma, od kojih 4 dugosvirajućih autorskih instrumentalnih u kojima kombinira pop-rock sa bluesom i soundtrack glazbom.Dobitnik je 2 diskografske nagrade PORIN (u kategoriji "Najbolji instrumentalni album") , a još četiri puta je nominiran za istu nagradu (2016, 2019 i 2021. godine). Dobitnik je 5 nagrada “STATUS” za najboljeg instrumentalistu-gitaristu Hrvatske u kategoriji pop-rock glazbe te nagrade Fender/Mega Muzika za “najbolji instrumentalni gitarski projekt 2003./2004”.
Nebo je samouk te je počeo ozbiljnije svirati gitaru sa 14 godina u autorskom Agnus Day Bandu u kojem je svirao sa svojim bratom Draženom (1965-2012), dugogodišnjim tajnikom Hrvatske glazbene unije i osnivačem Hrvatskih blues snaga. Zahvaljujući bratu odrastao je slušajući blues i rock ploče 70-ih, pop -rock glazbu 80-ih, gitariste poput Eric Claptona, Mark Knopflera, kasnije Al Di Meolu, Vlatka Stefanovskog i mnoge druge bandove i izvođače. Kao gitarist bjelovarskog “Sigma jazz banda” osvaja 1. mjesto na “Proljetnoj reviji jazza” u Zagrebu 1992. godine.

Dražen i ja...
null
Od 2002.god. započinje ozbiljniji rad na autorskoj instrumentalnoj glazbi te je do danas snimio 4 samostalna autorska albuma. Dobiva dobre kritike u specijaliziranim časopisima „Blues Matters“ (USA), "20th Century Guitar"(USA), "Concerto" (Austrija) kao i na raznim web portalima. U siječnju 2010. "Nebo & Downstrokes" kao prvi hrvatski band učestvuju na "26. International Blues Challengeu" u Memphisu (USA), najvećem natjecanju blues bandova u svijetu. Sa svojim bandom "Downstrokes" nastupao je ispred Vlatka Stefanovskog (Dom Sportova, Zagreb), Grega Kocha, Johnny Wintera (Bogaloo, Zagreb), Lance Lopeza, a od nastupa izdvajamo one u u BP Clubu, Grožnjanu, Šibenik off festu, Beograd Beer festu... Paralelno sa autorskim radom Nebo radi kao studijski i prateći glazbenik.


Projekt AFTERSHOCK instrumentalna je suradnja sa basistom Mariom Rašićem, a rezultirala je istoimenim CD-om nominiranim za PORIN 2019. Trenutno band aktivno nastupa kao AFS TRIO (www.afstrio.com)
--------------------------------------------------

Za doprinos u kulturi Nebo je dobitnik pečata grada Bjelovara (2007) te plakete Bjelovarsko-bilogorske županije (2008). Član je HDS, HZSU i HGU.

CD SHOP - buy online albums