big

Biografija Nebojša Buhin Nebo

Nebojša Buhin Nebo rođen je u Bjelovaru gdje i danas živi. Objavio je 5 samostalnih instrumentalnih albuma u kojima kombinira pop-rock glazbu s bluesom i jazzom te 3 albuma suradnje - instrumentalni s usno-harmonikašem Tomislavom Golubanom (For a Friend & Brother) vokalni s američkim pjevačem Landonom Spradlinom (Crossing Over) te je s basistom Mariom Rašićem dio projekta AFTERSHOCK s kojim je objavio istoimeni album 2018. godine.

porini

Dobitnik je 2 diskografske nagrade PORIN (u kategoriji najbolji instrumentalni album) , a još tri puta je nominiran za istu nagradu (2016 i 2019. godine). Dobitnik je 5 nagrada “STATUS” za najboljeg instrumentalistu-gitaristu Hrvatske u kategoriji pop-rock glazbe te nagrade Fender/Mega Muzika za “najbolji instrumentalni gitarski projekt 2003./2004”. Za doprinos u kulturi dobitnik je pečata grada Bjelovara (2007.) te plakete Bjelovarsko-bilogorske županije (2008.). Član je HDS, HZSU i HGU.

Nebo je počeo svirati gitaru s 14 godina u autorskom Agnus Day Bandu u kojem je svirao sa svojim bratom Draženom (1965-2012), dugogodišnjim tajnikom Hrvatske glazbene unije i osnivačem Hrvatskih blues snaga. Kao gitarist bjelovarskog “Sigma jazz banda” osvaja 1. mjesto na “Proljetnoj reviji jazza” u Zagrebu 1992. godine.

Dražen i ja...
null


U periodu 1998.-2001. surađuje s njemačkim pjevačem INUSOM.

Nakon toga započinje ozbiljniji rad na autorskoj instrumentalnoj glazbi. Dobiva dobre kritike u specijaliziranim časopisima „Blues Matters“ (USA), "20th Century Guitar"(USA), "Concerto" (Austrija) kao i na raznim web portalima.

U siječnju 2010. "Nebo & Downstrokes" su kao prvi hrvatski band učestvovali na "26. International blues challengeu" u Memphisu (USA), najvećem natjecanju blues bandova u svijetu. Sa svojim bandom "Downstrokes" nastupao je ispred Vlatka Stefanovskog ( Dom Sportova, Zagreb) , Grega Kocha, Johnny Wintera (Bogaloo, Zagreb), Lance Lopeza, a od nastupa izdvajamo one u u BP Clubu, Grožnjanu, Šibenik off festu, Beograd Beer festu, Viškim ljetima...

Na svojim albumima okuplja ponajbolje domaće (Marko Ramljak, Dimitar Božikov, Gojko Tomljanović, Ricardo Luque,Tomislav Goluban, Matija Dedić, Elvis Stanić, Ivan Pešut, Igor Geržina...) i strane glazbenike (Greg Koch, Mike Gage...) i producente (Nikša Bratoš, Dragutin Smokrović, Mladen Malek...).

Projekt AFTERSHOCK instrumentalna je suradnja sa basistom Mariom Rašićem, a rezultirala je istoimenim CD-om nominiranim za PORIN 2019.

Kao gitarista Nebo je sudjelovao u nizu festivala te je svirao kao član pratećih grupa raznih izvođača (D.Martinović, J.Houdek, I.Kindl, N.Badrić ...).

CD SHOP - buy online albums