big

Biografija Nebojša Buhin Nebo

Nebojša Buhin Nebo rođen je u Bjelovaru gdje i danas živi. Objavio je 5 samostalnih instrumentalnih albuma u kojima kombinira pop-rock glazbu s bluesom i jazzom te 3 albuma suradnje - instrumentalni s usno-harmonikašem Tomislavom Golubanom (For a Friend & Brother) vokalni s američkim pastorom i pjevačem Landonom Spradlinom (Crossing Over) te je s basistom Mariom Rašićem dio projekta AFTERSHOCK s kojim je objavio istoimeni album 2018. godine.

Dobitnik je 2 diskografske nagrade PORIN (u kategoriji najbolji instrumentalni album) , a još tri puta je nominiran za istu nagradu (2016 i 2019. godine). Dobitnik je 5 nagrada “STATUS” za najboljeg instrumentalistu-gitaristu Hrvatske u kategoriji pop-rock glazbe te nagrade Fender/Mega Muzika za “najbolji instrumentalni gitarski projekt 2003./2004”. Za doprinos u kulturi dobitnik je pečata grada Bjelovara (2007.) te plakete Bjelovarsko-bilogorske županije (2008.). Član je HDS, HZSU i HGU.

Nebo je počeo svirati gitaru s 14 godina u autorskom Agnus Day Bandu u kojem je svirao sa svojim bratom Draženom (1965-2012), dugogodišnjim tajnikom Hrvatske glazbene unije i osnivačem Hrvatskih blues snaga. Kao gitarist bjelovarskog “Sigma jazz banda” osvaja 1. mjesto na “Proljetnoj reviji jazza” u Zagrebu 1992. godine.

Dražen i ja...
null


U periodu 1998.-2001. surađuje s njemačkim pjevačem INUSOM.

Nakon toga započinje ozbiljniji rad na autorskoj instrumentalnoj glazbi. Dobiva dobre kritike u specijaliziranim časopisima „Blues Matters“ (USA), "20th Century Guitar"(USA), "Concerto" (Austrija) kao i na mnogim web portalima.

U siječnju 2010. "Nebo & Downstrokes" su kao prvi hrvatski band učestvovali na "26. International blues challengeu" u Memphisu (USA), najvećem natjecanju blues bandova u svijetu. Sa svojim bandom "Downstrokes" nastupao je ispred Vlatka Stefanovskog, Grega Kocha, Johnny Wintera, Lance Lopeza, a od nastupa izdvajamo one u u BP Clubu, Grožnjanu, Šibenik off festu, Umag Gourme & Jazz festivalu, Beograd Beer festu, Virovitica Blues Festivalu, Gospić blues festivalu, Viškim ljetima...

Na svojim albumima okuplja ponajbolje hrvatske i strane glazbenike (Greg Koch, Mike Gage...) i producente (Nikša Bratoš, Dragutin Smokrović...).

Najnoviji projekt AFTERSHOCK uključuje basista Maria Rašića.

CD SHOP - buy online albums